Metode navodnjavanja (vodič za početnike)

Metode navodnjavanja (vodič za početnike)

Metode navodnjavanja (vodič za početnike) – Svako ko uzgaja baštu zna da je navodnjavanje nešto što mora da se radi redovno. Pitanje je: kako ćete to učiniti? Postoje različite metode navodnjavanja za navodnjavanje vaše zemlje, u zavisnosti od toga šta uzgajate.

Ako uzgajate malu baštu ili imate veliku parcelu za obilnije useve, možda biste želeli da čitate dalje. Kada ovo pročitate, imaćete dobru predstavu o tome šta treba da se uradi da bi vaša zemlja dobila vodu koja joj je potrebna. A kada budete imali konzistentan raspored navodnjavanja svoje zemlje, videćete mnoge koristi od celog posla.

Zašto navodnjavati svoju zemlju?

Osnovni razlog je, naravno, dovoljno jednostavan. Vašem zemljištu će biti potrebno dosta vode da izgleda dobro i da bude u zdravom stanju. Voda je jedna od stvari koje su vaše useve ili trava potrebne da ostanu živi.

Braonkasta trava odvratnog izgleda ne izgleda previše dobro. To bi moglo čak i smanjiti vrednost vaše zemlje ako nameravate da je prodate u budućnosti. Osim toga, ako uzgajate voće i povrće, njihovo navodnjavanje će osigurati da će rasti do svog punog potencijala.

Koji metod navodnjavanja ćete koristiti?

Detaljnije ćemo pogledati dve glavne vrste navodnjavanja:

  1. Tradicionalna metoda navodnjavanja
  2. Savremeni način navodnjavanja

Tradicionalna metoda navodnjavanja

Metoda navodnjavanja poplavom

Poplavno navodnjavanje postoji od davnina. Grci, Kinezi, Rimljani, itd., koristili su ovaj oblik navodnjavanja za uzgoj svojih useva. Voda se na teren isporučuje preko jarka, vodovodne cevi ili sličnog izvora gde postoji protok vode.

Navodnjavanje od poplava je veoma efikasan način zalivanja vaših useva. Međutim, to nije najbolji izbor kada je u pitanju efikasnost vode. Ako želite da koristite značajnu količinu vode i nemate planove za uštedu, sistemi za poplave mogu biti dobar način za navodnjavanje vaših useva (pod pretpostavkom da možete priuštiti da to uradite).

Metoda navodnjavanja brazdama

Navodnjavanje brazdom koristi male paralelne kanale koji se protežu duž dužine polja. Obično su u pravcu pretežnog nagiba. Voda se nanosi na vrh ove padine i spuštaće se ni sa kim drugim osim dobrom staromodnom gravitacijom.

Jedan od najboljih razloga zašto je navodnjavanje brazdama odlična opcija je količina efikasnosti vode koju možete postići. Možete uštedeti do 60 procenata vode svake godine kada koristite ovaj metod. Dakle, ako je očuvanje vode neophodno, razmislite o korišćenju navodnjavanja brazdom.

Savremeni način navodnjavanja

Metoda navodnjavanja kap po kap

U sistemu za navodnjavanje kap po kap, voda dovodi do korena biljaka kroz kolekciju plastičnih cevi, bočnih cevi i ventila. Ove komponente, kontrolisane uz pomoć kapaljke i pumpi za vodu. Uz pomoć sistema za navodnjavanje kap po kap, lako je obezbediti tečno đubrivo korenovim sistemima biljaka.

Metoda navodnjavanja prskalicama

Prskalice su odlične za navodnjavanje i čak vam mogu uštedeti vodu, bez obzira na veličinu zemlje koju koristite. Kućne bašte uglavnom mogu da koriste male prskalice, ali će se morati koristiti veće prskalice sa dosta pokrivenosti ako imate nekoliko zemljišta za navodnjavanje.

Jedna od najboljih stvari u vezi sa ovom metodom je da se može automatizovati na tajmeru. Možete podesiti vreme kada se sistem prskalice može uključiti svaki dan. Osim toga, možete mu dozvoliti da radi određeno vreme.

Iako je pristupačan i jednostavan za postavljanje, troškovi održavanja mogu biti malo veći od očekivanog. Ako imate gotovinu pri ruci, možete razmisliti o ideji da koristite ovu vrstu sistema za navodnjavanje za svoje zemljište.

Koji je bolji?

Vreme je da odgovorimo na pitanje od milion dinara: koji je sistem za navodnjavanje bolji?

Zavisi od nekih faktora. Na primer, koji metod će vam uštedeti najviše vode? Ako želite da uštedite vodu, onda će navodnjavanje kap po kap i navodnjavanje prskalicama biti vaša najbolja opcija. Ako želite nešto jeftino i jednostavno kada voda nije problem, onda će navodnjavanje brazdama biti dobro.

Moj omiljeni metod navodnjavanja je navodnjavanje kap po kap i navodnjavanje prskalicama. Obe ove metode su odlične jer vam mogu pružiti bolje šanse da uštedite vodu. Što više vode uštedite, bolje su opcije za koje ćete koristiti više vode za buduće navodnjavanje useva.

Nadam se da vam je ovaj blog koristio ukoliko ste u nedoumici da izaberete tip navodnjavanja koji vama treba.

Ostavite odgovor