Kompostiranje – Zemlja se „smeje“ kada recikliramo

 

Kompostiranje – Zemlja se „smeje“ kada recikliramo!!!

Dobrodošli dragi čitaoci!

Danas ćemo istražiti čarobni svet kompostiranja i upotrebu kompostera. Ova ekološka praksa ne samo da pomaže našem okolišu, već i stvara plodno tlo koje podstiče rast biljaka i očuva zdravlje naše planete. Dakle, zaronimo zajedno u svet komposta!

Šta je kompostiranje?

Kompostiranje je proces razgradnje organskog materijala, poput kuhinjskog otpada, lišća i drugih biljnih ostataka, kako bi se stvorila hranljiva supstanca poznata kao kompost. Đubrivo koje nastaje kompostiranjem – prirodni proizvod ovog procesa, blagotvoran je za zemlju i idealan način da smanjimo količinu otpada koji obično završava na deponijama.

Kako započeti kompostiranje?

Prvi korak je odabrati pravi komposter. Možete kupiti gotov komposter ili napraviti vlastiti od recikliranih materijala. Komposteri dolaze u raznim oblicima i veličinama – od klasičnih kaca do modernih kontejnera sa rolerima, nudeći različite mogućnosti u skladu sa vašim potrebama.

Ključno je pridržavati se pravila omera zelenog i smeđeg materijala. Zeleni materijali uključuju voće, povrće, kafu i trave, dok smeđi materijali obuhvataju karton, piljevinu i lišće.

Elementi kompostera

 1. Vazdušna cirkulacija: Komposteri često imaju dizajn koji omogućuje protok vazduha, što je ključno za aerobnu dekompoziciju. To sprečava neprijatne mirise i osigurava da bakterije koje razgrađuju otpad imaju dovoljno kiseonika.
 2. Komposter s dva ili više odeljka: Ovi komposteri omogućavaju da se jedan deo komposta odmara dok se drugi puni. To omogućava neprekidno kompostiranje.
 3. Sistem za sakupljanje tečnosti: Mnogi komposteri imaju sistem za sakupljanje tečnosti, poznate kao kompostni čaj. Ovaj tečni dodatak je odlično prirodno đubrivo za vaše biljke.

Benefiti kompostiranja

 1. Smanjenje otpada: Kompostiranje znači manje smeća na deponijama, što direktno doprinosi smanjenju zagađenja i očuvanju prirodnih resursa.
 2. Zemlja kao sunđer: Kompost poboljšava strukturu zemlje, čineći je sposobnom da zadrži više vode. To je posebno korisno u sušnim periodima.
 3. Bolji rast biljaka: Kompost je bogat hranljivim materijalima koji podržavaju rast biljaka i poboljšavaju njihovu otpornost na bolesti.
 4. Smanjenje potrebe za veštačkim đubrivima: Korišćenjem komposta umesto hemijskih đubriva, doprinosite očuvanju vodenih resursa i smanjujete štetu po okolinu.

Saveti za uspešno kompostiranje

 1. Održavajte pravilan omer: Držite se odnosa zelenih i smeđih materijala kako biste osigurali pravilnu dekompoziciju.
 2. Izbegavajte štetnike: Nemojte kompostirati meso, mlečne proizvode i masnoće, kako biste sprečili pojavu neželjenih insekata.
 3. Redovno mešajte: Redovno mešanje komposta pomaže u održavanju optimalnih uslova za razgradnju.
 4. Strpljenje je ključ: Proces kompostiranja može potrajati nekoliko meseci. Budite strpljivi i uživajte u postizanju održive prakse.

Zaključak

Kompostiranje nije samo ekološki odgovoran postupak, već i sjajan način da poboljšate kvalitet zemlje u svom dvorištu ili bašti. Pridružite se pokretu očuvanja životne sredine i počnite kompostirati danas – zemlja će vam biti zahvalna! Učinimo zajedno korak ka održivijem svetu. Kompostiranje – Zemlja se „smeje“ kada recikliramo!

Snimak je u vlasništvu YouTube kanala Plastik Gogić

U našim maloprodajnim objektima u Novom Sadu i Veterniku možete kupiti ili putem našeg sajta.

 

Ostavite odgovor