Folija za baliranje silaže

 

Folija za Baliranje Silaže: Sve što Trebate Znati

U modernoj poljoprivredi, efikasno skladištenje silaže je ključno za očuvanje kvaliteta stočne hrane tokom cele godine. Jedan od najvažnijih elemenata u ovom procesu je folija za baliranje silaže. Ovaj blog post će vam pružiti sve potrebne informacije o foliji za baliranje silaže, njenim prednostima, vrstama i savetima za pravilnu upotrebu.

Šta je Folija za Baliranje Silaže?

Folija za baliranje silaže je specijalno dizajniran materijal koji se koristi za zamotavanje bala silaže, obezbeđujući zaštitu od vazduha, svetlosti i vlage. Ova folija pomaže u stvaranju anaerobnih uslova koji su neophodni za fermentaciju silaže, čime se produžava njen rok trajanja i očuvava hranljiva vrednost.

Važnost Baliranja Silaže

Baliranje silaže je izuzetno važno iz nekoliko ključnih razloga:

 1. Očuvanje Hranljivih Materija: Proces baliranja omogućava očuvanje svih bitnih hranljivih materija u silaži. Kada se silaža pravilno balira i fermentiše, hranljive materije kao što su proteini, ugljeni hidrati, vitamini i minerali ostaju sačuvani, što direktno utiče na zdravlje i produktivnost stoke.
 2. Produženje Roka Trajanja: Baliranje silaže omogućava dugotrajno skladištenje hrane bez značajnog gubitka kvaliteta. Ovo je posebno važno tokom zimskih meseci ili u sušnim periodima kada je sveža hrana manje dostupna.
 3. Smanjenje Gubitaka i Otpada: Pravilno baliranje smanjuje gubitke hrane uzrokovane kvarenjem ili plesni. Na ovaj način, poljoprivrednici mogu efikasno koristiti sav uloženi trud i resurse, minimizujući otpad.
 4. Ekonomičnost: Efikasno baliranje silaže smanjuje potrebu za kupovinom dodatne stočne hrane tokom perioda kada je sveža hrana nedostupna, što dovodi do smanjenja troškova za farmere.

Prednosti Korišćenja Folije za Baliranje Silaže

 1. Očuvanje Kvaliteta: Folija sprečava ulazak kiseonika, što pomaže u održavanju anaerobnih uslova i sprečava kvarenje silaže.
 2. Smanjenje Gubitaka: Korišćenjem visokokvalitetne folije, gubici hranljivih materija se minimalizuju, čime se osigurava da stoka dobija najkvalitetniju hranu.
 3. Zaštita od Spoljnih Uticaja: Folija štiti silažu od vlage, UV zraka, štetočina i drugih spoljnih faktora koji mogu negativno uticati na kvalitet hrane.
 4. Lakoća Upotrebe: Moderne folije su jednostavne za upotrebu i omogućavaju efikasno i brzo baliranje, što štedi vreme i resurse.

Vrste Folija za Baliranje Silaže

Na tržištu postoji nekoliko vrsta folija koje se koriste za baliranje silaže, a najčešće su:

 1. Stretch Folija: Ovo je najpopularnija vrsta folije koja se koristi za baliranje. Stretch folija je elastična i omogućava čvrsto omotavanje bala, čime se obezbeđuje odlična barijera protiv kiseonika.
 2. Silage Sheet: Ova folija se koristi za pokrivanje silažnih jama i bunkera. Izrađena je od jakih i izdržljivih materijala koji pružaju dugotrajnu zaštitu.
 3. Barijerne Folije: Ove folije imaju dodatni sloj koji pruža superiornu zaštitu od kiseonika, čime se dodatno produžava rok trajanja silaže. Našu ponudu istih pogledajte klikom na link.

 

Saveti za Pravilnu Upotrebu Folije za Baliranje Silaže

 1. Odaberite Kvalitetnu Foliju: Uvek birajte foliju od renomiranih proizvođača koja nudi dobru zaštitu i dugotrajnost.
 2. Pravilno Omotavanje: Osigurajte da je folija pravilno omotana oko bala, bez nabora ili rupa. Ovo će pomoći u sprečavanju ulaska vazduha i vode.
 3. Redovno Proveravanje: Nakon baliranja, redovno proveravajte bale kako biste se uverili da folija nije oštećena i da nema propuštanja vazduha.
 4. Skladištenje Bala: Bale skladištite na suvom i zasenčenom mestu, dalje od oštrih predmeta i potencijalnih izvora oštećenja.

Zaključak

Folija za baliranje silaže je nezamenljiv alat za svakog poljoprivrednika koji želi da osigura visokokvalitetnu stočnu hranu tokom cele godine. Pravilna upotreba folije ne samo da pomaže u očuvanju hranljive vrednosti silaže, već i smanjuje gubitke i štiti od spoljnih uticaja. Odabirom prave vrste folije i njenim pravilnim korišćenjem, možete biti sigurni da vaša stoka dobija najbolju moguću ishranu.

Za više informacija o našim proizvodima za baliranje silaže,pozovite nas ili  posetite naš web shop ( kliknite na link ) i otkrijte ponudu kvalitetnih folija koje nudimo.

Ostavite odgovor