Zasena plastenika iznutra ili spolja?

ZASENA PLASTENIKA IZNUTRA ILI SPOLJA?

Da li stavljate mrežu za senčenje unutar ili izvan staklenika/plastenika?

Po sunčanom danu staklenik/plastenik se može veoma brzo zagrejati. Uverite se da otvarate vrata i ventilacione otvore svakog jutra da biste smanjili toplotu popodne. Međutim, takođe morate zaštititi biljke od intenzivne sunčeve svetlosti.Ja lično preporučujem ulaganje u tkaninu za senke.

Ako želite da rashladite staklenik/plastenik bez struje, postavljanje mreže za senku će smanjiti količinu sunčeve svetlosti koja prolazi kroz njega. Dakle, hladi i strukturu. Iako je postavljanje lako, mnogi uzgajivači se pitaju da li bi trebalo da stavite mrežu za senku unutar ili izvan staklenika/plastenika?

Postavljanje mreže za senku unutar ili izvan staklenika/plastenika zavisi od veličine vaše strukture i od toga koje biljke uzgajate. Generalno, postavljanje mreže za senku van staklenika/plastenika je veoma efikasno jer blokira sunčevu svetlost pre ulaska u strukturu što povećava efekat hlađenja.

U ovom postu ćemo govoriti o prednostima i nedostacima spoljašnje (spoljašnje) i unutrašnje (unutrašnje) ugradnje mreže za senku. Preporučio bih vam da osvežite svoje znanje o mrežama za senke. Zato sam sastavio blog na kojem možete pronaći sve što treba da znate o mreži za senke.

Ovo ce biti drugi blog na temu mreža za senčenje, prvi blog mreže za senčenje možete iščitati na našem sajtu.

Mreža za senke iznutra protiv mreža spolja postavljenih

Možete koristiti mrežu za senku unutar ili izvan strukture staklenika/plastenika. Glavna prednost postavljanja mreže za senku spolja je to što blokira sunčevu svetlost pre nego što uđe u strukturu. Na taj način možete maksimizirati efekat hlađenja.

Za poređenje, postavljanje mreže za senku unutar strukture omogućiće da energija zračenja prođe kroz plastiku. Jednom kada je unutra, mnogo je teže da energija pobegne – razmislite o efektu staklene bašte! Glavna prednost ugradnje mreže za senku unutar staklenika/plastenika je ušteda energije.

Takođe, unutrašnja mreža za senku stvara uslove zatamnjenja, ali je gora u isključivanju sunčevog zračenja, a ne spoljnoj instalaciji. Na primer, ponekad baštovani postavljaju crnu mrežu za senke unutar staklenika/plastenika kako bi sprečili sunčevu svetlost da uđe u strukturu.

Crno platno upija ovo blokirano zračenje i prekriva ovu energiju u toplotu. Može biti od koristi za nekoga ko želi da zadrži toplotu. Međutim, za efekat hlađenja potrebno je da izaberete tkaninu/mrežu za senku koja odbija sunčevo zračenje i ne apsorbuje ga.

Da li će tkanina/mreža za senku apsorbovati ili reflektovati sunčevu energiju zavisi od materijala od kojeg je napravljena i boje. Mreže svetlije nijanse odražavaju sunčevu energiju i ne menjaju spektar svetlosti. Proverite koja je najbolja boja mreže za vaš plastenik.

Takođe, različite vrste biljaka mogu imati koristi od specifične boje tkanine u različitim fazama rasta. Saznajte koja je najbolja mreža za senčenje za orhideje ovde! Iako bi moglo doći do ublažavanja toplote pomoću tkanine za senku koja ulazi u plastiku, to neće biti značajno.

Kako postaviti mrežu za senku izvan plastenika?

Ako ste odlučili da postavite mrežu za senčenje van staklenika/plastenika, potrebno je da naručite mrežu za senku po meri prema veličini vaše strukture. Uverite se da je malo veća. Na taj način možete obezbediti potpunu pokrivenost.

Kupite mrežu za senku sa zalepljenim ivicama sa ušicama za vezivanje tkanine užetom. Za dodatnu sigurnost, uzmite konopac za klinove za šatore u zemlji umesto da ga fiksirate na samu strukturu. Ova instalacija osigurava da će mreža za senke izdržati jake kiše i jak vetar. Takođe, to će pomoći da se smanji opterećenje staklenika.

Ako ste odlučili da postavite mrežu za senku van staklenika/plastenika, potrebno je da naručite tkaninu za senku po meri prema veličini vaše strukture. Uverite se da je malo veća. Na taj način možete obezbediti potpunu pokrivenost.

Kupite krpu za senku sa zalepljenim ivicama sa ušicama za vezivanje tkanine užetom. Za dodatnu sigurnost, uzmite konopac za klinove za šatore u zemlji umesto da ga fiksirate na samu strukturu. Ova instalacija osigurava da će mreža za senke izdržati jake kiše i jak vetar. Takođe, to će pomoći da se smanji opterećenje staklenika/plastenika.

Iako je postavljanje mrežu za senku van staklenika veoma efikasno, sama tkanina je skuplja. To je zbog velikih strukturalnih i mehaničkih zahteva. Štaviše, postavljanje van strukture je teže urediti.

Neki uzgajivači su zabrinuti zbog toga što se mreža za senku klapa na vetrovima ako je postavljena napolju. Može oštetiti staklo ili pocepati tkaninu. Međutim, zbog svoje otvorene strukture, vetar može da prođe i kroz mrežu za senku. Tako da se neće stalno klati na plastičnom ili staklenom poklopcu staklenika.

Takođe, možete iseći mrežu za senke. Na primer, ako ne želite da pokriva ventilacione otvore ili prozore. Da li će se habati zavisi od materijala od kojeg je mreža napravljena. Pletena tkanina ima konstrukciju uboda koja sprečava da se haba ako se iseče. Međutim, tkana mreža za senku će se habati, ali se diže što rezultira dužim životnim vekom.

Kako postaviti mrežu za senčenje unutar plastenika?

Možda biste želeli da razmislite o unutrašnjoj instalaciji jer će zaštititi mrežu za senku od prirodnih elemenata. Da biste olakšali instalacij. Nanizane linije duž zida i do centra krova. Popravite remenice sa strane staklenika da biste povukli tkaninu.

Zakačite ivice mreže za senku za linije sa ušicama na ivici. Možete voditi liniju duž svake od dve najduže strane u strukturi. Kada povučete mrežu za senku sa jednog kraja staklenika/plastenika na drugi, ona pruža dodatni pokrivač za biljke.

Postavljanje mreže za senku unutar plastenika može biti od koristi ako želite da produžite životni vek mreže. Verovatno će se biorazgraditi tokom nekoliko godina ako postavite tkaninu za senku napolju. Takođe, ako imate zaista atraktivan plastenik, spoljna tkanina za senčenje može pokvariti ceo izgled.

Postavljanje mreže za senku u unutrašnjost osigurava da izgled vašeg staklenika/plastenika bude najbolji, dok istovremeno zasenjujete biljke. Za veoma toplu klimu možete dobiti belu tkaninu za senku, tako da reflektuje sunčevu svetlost i sprečava nakupljanje toplote unutar strukture.

Postoji nekoliko uobičajenih nedoumica u vezi sa upotrebom unutrašnje tkanine za senke. Prvo, između tkanine i plastike se može nakupiti prljavština koju će biti teško očistiti. Drugo, može biti teže uzeti krpu za senku da biste je očistili.

Zaključak

Da sumiramo, ako je vaš glavni cilj da smanjite nakupljanje toplote unutar strukture, postavite mrežu za senku izvan staklenika/plastenika. Obavezno ga pričvrstite na stubove, a ne na samu strukturu radi sigurnosti. Ako želite da apsorbujete sunčevo zračenje i pretvorite ga u toplotu, postavite mrežu za senku unutar staklenika.

Najjeftinija opcija bi bila da kupite mrežu za senku u rolni i sami je isečete po veličini. U tu svrhu izaberite pletenu mrežu jer se neće habati.

Da li ste postavili mrežu za senku unutar ili izvan plastenika? Podelite svoje misli u odeljku za komentare!

Srećno senčenje!

Ostavite odgovor