Šta je AGRIL folija?

Šta je AGRIL folija?

Agrotekstilnu foliju ili agril zbog fine strukture vlakana poljoprivredni proizvođači od milja nazivaju i „paučinom“.

Inače, radi se o agrotekstilu čiji je propilenski sintetički materijal nastao od kontinuiranih polipropilenskih vlakana bele boje koja se tkaju, prešaju ili izvlače. Sve u cilju zaštite, pre svega povrća, od štetnog delovanja niskih temperatura.

Iako se na većim površinama agrotekstilna folija obično postavlja posebnim strojevima na manjim površinama se to uglavnom radi ručno. Postupak je vrlo jednostavan jer je dovoljno agrilom prekriti biljke nakon čega se, zbog mogućeg jačeg vetra, njegovi krajevi dobro i učvrste.

Tako se obično u praksi, agrotekstil učvrsti na taj način što se po njegovim rubnim delovima motokultivatorom tj. frezom nanese malo veći sloj zemlje. Što se pokazalo više nego učinkovitim. Međutim, način postavljanja i napinjana folije zavisi će i od same vrste uzgajane biljke. Kao i od faze razvoja u kojoj se uzgajana biljka nalazi. Zato se, razumljivo, rubovi folije jače i napinju uz tlo kada će agril biti prisutan samo za vreme klijanja i nicanja.

U nekim krajevima tokom uzgoja salate folija se uopšte ne skida nego je prisutna gotovo celo vreme uzgoja. U tom slučaju rubovi agrotekstila se malo popuštaju a sve kako bi uzgajana biljka, imala prostora za normalan rast u visinu.

Praksa je pokazala kako se povrće bez većih poteškoća može uzgajati ispod agrotekstilne folije jer je ona propusna za zrak, sunčevu svetlost i kišu. Dakle, ipak treba biti svestan činjenice kako navedenu foliju nije potrebno uklanjati sve do berbe. Zato što pri kišenju ili zalevanju kapi vode preko mikropora na tkanini polako prolaze i ravnomerno zalevaju biljke i zemljište.

Čak se nakon toga zemljište postupno suši pa se ne stvara uvek nepoželjna pokorica. Osim toga, zbog postupnog isparavanja vode kroz mikropore na tkanini se ne stvara ni kondenzat.

Treba znati i da se zadržavanjem vode u mikroporama agrila, pri padu temperature stvara tanak sloj (skrama) koja sprečava da se ispod paučinaste tkanine temperatura dalje snižava. Nadalje, zanimljiv je podatak kako se ispod belog agrotekstila zemljište danju manje zagreva a noću sporije hladi. Čime su u znatnoj meri umanjena štetna delovanja koja prouzrokuju temperaturna kolebanja. I na kraju, ne smemo zanemariti i činjenicu kako agril štiti biljke od udaraca jače kiše premda umanjuje i udarce od eventualnih naleta krupe i tuče.

Ostavite odgovor